czas przygotowania: 30 MINUT
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Smażymy mięso mielone z cebulą, dodajemy sos węgierski, gotujemy do zgęstnienia. Gotujemy sos beszamelowy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa. Następnie ciągle mieszając wlewamy mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawiamy solą i gotujemy mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos można doprawić świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i szafranem. Makaron krótko gotujemy w osolonej wodzie. Układamy kolejno warstwami: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy, itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 20 min.