Lasagne

czas przygotowania: 30 MINUT

SKŁADNIKI

Płatki makaronu lasagne
9 sztuk
Ser żółty
300 g
Sos Węgierski Reypol
600g
Mięso mielone
500 g
Cebula
70 g
Oliwa z oliwek
10 g
Masło
20 g
Mąka
34 g
Mleko
350 g
Sół
2 g
Pieprz
1 g

PRZYGOTOWANIE

Smażymy mięso mielone z cebulą, dodajemy sos węgierski, gotujemy do zgęstnienia. Gotujemy sos beszamelowy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa. Następnie ciągle mieszając wlewamy mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawiamy solą i gotujemy mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos można doprawić świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i szafranem. Makaron krótko gotujemy w osolonej wodzie. Układamy kolejno warstwami: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy, itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 20 min.

<

do tego przepisu użyliśmy:

Sos Węgierski

KUP TERAZ

0
Twój koszyk jest pusty

Razem zadbamy o Twój stół, proponując wykwintne, niecodzienne i wyszukane artykuły spożywcze oparte na najlepszych składnikach i tradycyjnych recepturach.

POZNAJ NASZE PRODUKTY
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Czytaj więcej
Akceptuję
Nie akceptuję