Pizzerinki 
meksykańskie

czas przygotowania: 105 MINUT

SKŁADNIKI

Mąka pszenna (najlepiej typ 00)
2 szklanki
Letnia woda
1 szklanka
Świeże drożdże
35 g
Oliwa z oliwek
4 łyżki
Sól
1 łyżeczka
Cukier
1/2 łyżeczki
Sos Salsa Mexicana
300 g
Kiełbasa chorizo
50 g
Kukurydza
1/2 puszki
Czerwona fasola
1/2 puszki
Mozarella
1 sztuka

PRZYGOTOWANIE

Mąkę należy przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Następnie wrzucić do niego pokruszone drożdże, posypać je cukrem i zalać letnią wodą. Lekko wymieszać od środka i posypać odrobiną mąki. Następnie miskę należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (na około 15 minut). Na koniec dodać sól i oliwę. Wszystko razem wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski (około 5-7 minut). Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 10 min.

Każdy placek posmarować 1 łyżką sosu Salsa Mexicana, dodać chorizo, odsączoną fasolę i kukurydzę, a wszystko przykryć plastrami mozarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec około 10-13 minut.

<

do tego przepisu użyliśmy:

Sos Salsa Mexicana

KUP TERAZ

0
Twój koszyk jest pusty

Razem zadbamy o Twój stół, proponując wykwintne, niecodzienne i wyszukane artykuły spożywcze oparte na najlepszych składnikach i tradycyjnych recepturach.

POZNAJ NASZE PRODUKTY
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Czytaj więcej
Akceptuję
Nie akceptuję