Pomidor z Lubelszczyzny

POMIDOR TO UWIELBIANE PRZEZ MILIONY POLAKÓW WARZYWO BĘDĄCE ŚWIETNYM PRZYKŁADEM SKŁADNIKA, NA KTÓRYM POWINNA OPIERAĆ SIĘ KUCHNIA ZDROWIA.

Nasze pomidorowe specjały, to nic innego jak najlepsze warzywa zebrane w szczycie sezonu i poddane specjalnej obróbce. Zamknięte w słoikach latem, pozwalają nam cieszyć się różnorodnością smaków przez wiele miesięcy.

  • zawiera niezwykle dużo witamin i minerałów
  • idealny w diecie niskokalorycznej
  • spośród warzyw uprawianych w kraju ma najwięcej potasu, miedzi, manganu i kobaltu.
  • zawiera duże ilości beta karotenu (prowitamina A) oraz witamin: C, K, E, B3, B6, B9 (kwas foliowy) i H (biotyna)
  • jest bogatym źródłem cennego likopenu, czyli przeciwutleniacza, który opóźnia procesy starzenia oraz aktywnie dopełnia pro zdrowotną dietę
  • jeden pomidor (ok. 180g) pokrywa w ok. 60% dzienne zapotrzebowania na witaminę C oraz w 25% na witaminę E
YouTube video

WALORY ZDROWOTNE

Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również ma ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd skóry i włosów. Dlaczego? Ponieważ zawierają:

  • potas, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i naszego mózgu
  • magnez, którego potrzebujemy w codziennym aktywnym życiu, wypełnionym pracą, stresem i aktywnością fizyczną
  • melatoninę, która korzystnie wpływa na sen i samopoczucie
  • witaminy c i e wypływające na odporność oraz jakość naszej skóry i włosów
  • beta karoten, który pomaga w zapobieganiu uszkodzeniom skóry wywołanym przez promieniowanie UVA
  • likopen, przeciwutleniacz, który opóźnia procesy starzenia, wspiera układ sercowo naczyniowy

wyjątkowo
smaczny

wypełniony
zdrowiem

idealny
w codziennej diecie

Moc
przetwórstwa

Pamiętaj, że najwięcej prozdrowotnych
substancji znajduje się właśnie w przetworach pomidorowych: sosach, koncentratach i naszym ulubionym ketchupie.

Dzieje się tak, ponieważ pomidory to jedyne warzywa, które po przetworzeniu są równie, a nawet bardziej wartościowe niż świeże. A to za sprawą cennego likopenu, który uwalnia się podczas obróbki termicznej. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Podobnie jest z potasem, którego w przetwarzanych pomidorach jest nawet 14 razy więcej niż w świeżych.

Zbilansowana Dieta

Pomidory wspierają dietę niskokaloryczną i przyczyniają się do walki z jednym z największych problemów zdrowotnych XXI wieku, czyli otyłością. Mają bardzo niską wartość energetyczną 18 kcal/ 100g), gdyż zawierają aż 94 % wody, a pozostałe 6 % to głównie błonnik.

Mamy serce do pomidorów

UPRAWY POMIDORA GRUNTOWEGO, WYMAGAJĄ WYSOKIEJ ZNAJOMOŚCI TUTEJSZYCH GLEB I WARUNKÓW KLIMATYCZNYCH. CODZIENNIE PIELĘGNUJEMY ICH WZROST I Z DUMĄ DOGLĄDAMY JAK PIĘKNIE DOJRZEWAJĄ.

0
Twój koszyk jest pusty

Razem zadbamy o Twój stół, proponując wykwintne, niecodzienne i wyszukane artykuły spożywcze oparte na najlepszych składnikach i tradycyjnych recepturach.

POZNAJ NASZE PRODUKTY
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Czytaj więcej
Akceptuję
Nie akceptuję