ZDROWA ZIEMIA, CZYSTE POWIETRZE, NAJWYŻSZY POZIOM NASŁONECZNIENIA W POLSCE TO NASZA LUBELSZCZYZNA
Lubelszczyzna to region typowo rolniczy o niskim stopniu uprzemysłowienia, uważany za jeden z najważniejszych obszarów żywicielskich w Polsce. Dzieje się tak, ponieważ mamy tu wyjątkowo korzystne warunki przyrodnicze, a przede wszystkim dużo dobrych i bardzo dobrych gleb. Lubelszczyzna jest więc narodową spiżarnią wysokiej jakości warzyw i owoców.
DELIKATESY REYPOL Z DUMĄ OZNACZAMY ZNAKIEM MARKA LUBELSKIE. TO DLA NAS WYJĄTKOWE WYRÓŻNIENIE SPOŚRÓD RODZIMYCH MAREK I PRODUKTÓW ZA JAKOŚĆ, SMAK ORAZ WALORY ODŻYWCZE I ZDROWOTNE.
LUBELSZCZYZNA TO REGION, KTÓRY CHARAKTERYZUJĄ LICZNE FORMY KRAJOBRAZOWE, GATUNKI ROŚLIN I ZWIERZĄT, LICZNIEJSZE NIŻ NA WIELOKROTNIE WIĘKSZYCH OBSZARACH NIZINNYCH, A POŁUDNIOWĄ CZĘŚĆ REGIONU POKRYWA PIĘKNY KOMPLEKS LEŚNY, LASY JANOWSKIE
Sieć Natura 2000 na terenie województwa lubelskiego to aż 23 obszary specjalnej ochrony ptaków i 100 obszarów o szczególnym znaczeniu dla Unii Europejskiej, co plasuje nasze województwo na czołowym miejscu w kraju pod względem ich liczby. Program Natura 2000 wpływa na wyższy poziom ochrony środowiska naturalnego i co istotne z punktu widzenia produkcji czystości rolnej. Lubelszczyzna to więc prawdziwa kraina dobrego smaku.
CZY WIESZ, ŻE LUBELSZCZYZNA TO REGION O NAJWYŻSZYM POZIOMIE NASŁONECZNIENIA W POLSCE? POŁOŻONY W OBSZARZE, KTÓRY OBOK PASA NADMORSKIEGO UZNAWANY JEST ZA NAJLEPSZY DO WYKORZYSTANIA ENERGII SŁONECZNEJ, ALE I UPRAW WINOGRON CZY WŁAŚNIE POMIDORÓW.
WYSOKOŚĆ I JAKOŚĆ PLONÓW UZALEŻNIONA JEST OD WIELU CZYNNIKÓW. JEDYNYM Z NICH JEST OBSZAR NA KTÓRYM UPRAWIANE SĄ POMIDORY. LUBELSZCZYZNA POSIADA WYSOKĄ JAKOŚĆ GLEB, CO MA NAJWIĘKSZY WPŁYW NA WYSOKOŚĆ PLONÓW ROŚLIN UPRAWNYCH.