czas przygotowania: 60 MINUT
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Wodę wymieszaj z drożdżami, cukrem i 100 g mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlej oliwę, dodaj mąkę i wyrób ciasto na jednolitą, gładką masę. Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka zagarniając jak najwięcej powietrza. Formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formujemy krążek o średnicy ok. 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką.
Papryczki pokrój w niewielkie paski usuwając uprzednio pestki. Pomidory duże kroimy na plastry, małe na połowę, a cebule w krążki.
Piekarnik nastawiamy na 250 st. C.
Na przygotowane ciasto nałóż sos cygański, dodajemy pomidory, paprykę, cebulę oraz kilka kulek mozzarelli. Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15 min.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy papryką wędzoną.