Pizza z sosem cygańskim

czas przygotowania: 60 MINUT

SKŁADNIKI

Mąka pszenna (najlepiej typ 00)
400 g
Cukier
1/2 łyżeczki
Woda
200 ml
Świeże drożdże
20 g
Sól
1 łyżeczka
Oliwa z oliwek
3 łyżki
Sos Cygański Reypol
300 g
Małe kulki mozzarelli
100 g
Cebula Czerwona
1 sztuka
Różne rodzaje pomidorów
Po 1 sztuce
Różne rodzaje papryki
Po 1 sztuce
Przyprawy

PRZYGOTOWANIE

Wodę wymieszaj z drożdżami, cukrem i 100 g mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlej oliwę, dodaj mąkę i wyrób ciasto na jednolitą, gładką masę. Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka zagarniając jak najwięcej powietrza. Formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formujemy krążek o średnicy ok. 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką.

Papryczki pokrój w niewielkie paski usuwając uprzednio pestki. Pomidory duże kroimy na plastry, małe na połowę, a cebule w krążki.

Piekarnik nastawiamy na 250 st. C.

Na przygotowane ciasto nałóż sos cygański, dodajemy pomidory, paprykę, cebulę oraz kilka kulek mozzarelli. Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15 min.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy papryką wędzoną.

<

do tego przepisu użyliśmy:

Sos Cygański

KUP TERAZ

0
Twój koszyk jest pusty

Razem zadbamy o Twój stół, proponując wykwintne, niecodzienne i wyszukane artykuły spożywcze oparte na najlepszych składnikach i tradycyjnych recepturach.

POZNAJ NASZE PRODUKTY
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Czytaj więcej
Akceptuję
Nie akceptuję